top of page

Dalış Dünyası-5 (Sualtı Dünyası-1)

Merhaba,

Eğitim ve disiplini sağlamak için bu kadar uğraştıktan sonra bizi aşağıda ne bekliyor? Bu kadar uğraşmaya gerçekten değer mi? Evet, bence ve benim gibi yüzbinlerce dalgıca göre değer. Yazı dizimizin bu bölümünden itibaren sualtı dünyasına giriyoruz. Burada paylaşacaklarım için ikinci seviye (AOWD) eğitimi almış bir dalgıç olmanız yeterli. NatGeo belgesellerindeki muhteşem sahnelerin içinde değiliz ama yine de görülmeye değer bir çok şeye değineceğiz. Önce Türkiye'de yapacağınız dalışlarda nelerle karşılaşacağımıza bakacağız. Bunlarla ilgili fotoları kendi çektiklerimden seçtim.


Müren Balığı

Özellikle İzmir-Karaburun'da karşılaşacağımız mürenler kötü şöhretlerine rağmen saldırgan değillerdir. Zamanlarını kovuklarında etrafı izleyerek geçirir, gelen geçen küçük balıklara ve ahtapotlara musallat olurlar. Nefes alabilmeleri için ağızları sürekli açıktır ve bu onları saldırgan gösterir. Şansınızı zorlamazsanız sizinle dertleri olmaz. Kovuğundan çıkmadan ilgiyle hareketlerinizi izler ama dibine kadar girmediğiniz sürece tehdit olarak görmezler. Bu balıkların eti pek değerli olmadığı için kendilerini zıpkıncılardan korumayı başarmışlar.


Ahtapot


Denizlerimizde artık nadir görünseler de, şansınız yaver giderse bu güzel yaratıklardan bir dalışta birkaç tane birden görebilirsiniz. Tabi çok dikkatli olmalısınız, çünkü çok iyi kamufle olurlar. Ortalıkta pek gezinmez, kovuklarda ya da (daha iddialı haliyle) zeminde öylece durur, aklınızı alırlar. Örneğin aşağıdaki ahtapota bakar mısınız? Flaş patlamasaydı, sınırlarını anlamak bile zor olurdu.




Deniz Tavşanları

Özellikle Ayvalık dalışlarında göreceğiniz bu harika canlılar, deniz tabanındaki yosun, bitki ve sünger tabakasında yaşarlar. Ama çok küçük oldukları için görmek zordur, ayrıca iyi kamufle olurlar. Yine flaş sayesinde o güzel çizgi ve dokularının farkına varabiliyoruz. İşte bir kaç örnek. İlk ikisini makro lensle çekmiştim. Bu lenslerin odak ve derinlik özellikleri yüzünden çekim esnasında tavşanımız daha da net görünür ama etrafı flulaşır. Bu da onlara daha büyülü bir hava katar.




Tüp Kurdu

Deniz tabanına tutunan bu hayvanlar, suda süzülen organizmalarla beslenirler. Üstlerine giderseniz tüpünün içine kaçarlar, siz de boş bir boruya bakarsınız. Bu yüzden dikkatli yaklaşmak gerekir. Eğer yüzerliğinizi sağlayıp karşısında biraz zaman geçirebilirseniz, tüylerinin harika dansını izleyebilirsiniz. Bu kurtları Ege ve Akdeniz dalışlarında, neredeyse her derinlikte görebilirsiniz. Hatta Ayvalık'ta bir bölgede çok yoğun bulunurlar ve yaklaştığınız zaman ilginç bir görüntü sunarlar. Ayvalık Tüplü Kurt Tarlası adlı videoda bunun bir örneğini görebilirsiniz.





Kaya Balıkları ve Diğerleri

Ne yazık ki bu kısımda çok fazla örnek veremiyoruz. Denizlerimizin tabanları kontrolsüz bir şekilde trollerce tarandığı, dinamitle balık avlandığı ve zıpkıncılar geriye kalanları tek tek ayıkladığı için çok az örneğimiz vardır. Eti güzel olmayan küçük balıklar ve kabuklulardan bir kaç örnek vermek istiyorum.





Orfoz ve lahos gibi büyük kaya balıkları zıpkıncıların bir numarasıdır. Sadece özel koruma altındaki bölgelerde yaşamlarına devam edebiliyorlar. Bunlardan iki örnek paylaşıyorum; Kaş'taki koruma bölgesinde yaşayan orfozlar. Aşağı indiğinizi görünce hemen yanınıza gelirler.




Bu paylaştığım fotoların hepsi bizim sularımızda, ortalama dalışlarda çekildi. Hiçbiri için zorlayıcı koşullara (derin, soğuk ya da akıntılı su gibi) girmek zorunda değilsiniz. İkinci seviye dalgıç olup, daha önce paylaştığım pratik bilgileri de gözeterek ve kesinlikle limitleri aşmadan indiğiniz dalışlarda biraz da şanslıysanız bu paylaştıklarımın hepsini görebilirsiniz.


Bir sonraki yazıda, yurt dışına çıkıp bütçemizi biraz zorluyor ve cennetten kareler çekiyoruz.


Sevgiler


Comments


bottom of page